Waar staat dat bos?

Deze week een bijdrage van voedselbuurtbos GeuzeGroen. Iedereen is welkom bij hun tweewekelijkse meewerkdagen op zaterdag. Dus kijk eens op www.GeuzeGroen.nl, daar staat hun agenda en kan je je op de nieuwsbrief abonneren! 

Waar is dat bos? 
Wie in de Nieuwe Driemanspolder naar voedselbuurtbos GeuzeGroen op zoek gaat, is nog weleens verbaasd: “Waar staat dat bos? Ik zie een bordje, maar geen bomen!”.
Veel fruitbomen zijn niet zaadvast. Dat wil zeggen: uit een zaadje van een Elstar Appel kan wel een mooie zaailing groeien, maar er komen altijd heel andere en bijna altijd veel minder lekker smakende appels aan die nieuwe volwassen appelboom.
Om ze te vermeerderen worden noten, maar ook appels, peren, kersen en pruimen daarom geënt. Op bepaalde zwak of wat sterker groeiende onderstammen of op zo’n appelzaailing wordt het takje van een heerlijk smakende appel met een speciale techniek vastgemaakt. 

Om zoveel mogelijk bijzondere oude rassen te bewaren, hebben vrijwilligers van GeuzeGroen historische fruitrassen van kwekerij Op Goede Grond en van het CGN (Centrum Genetische Bronnen Nederland) geënt. Al deze babyboompjes mochten opgroeien in een aantal wijktuinen van Zoetermeer, totdat ze in 2021 verplaatst zijn naar het voedselbuurtbos.

Dat betekent wel dat ons voedselbos op het eerste gezicht nog een vrij leeg gebied lijkt, maar als je goed kijkt zie je ze toch echt staan. Die honderden appel-, peren-, kersen- en pruimenboompjes worden elk jaar wat groter en robuuster.

Naast fruitbomen heeft het voedselbuurtbos nog veel meer soorten bomen en struiken. Het mooie is dat je GeuzeGroen kan steunen door een struik of boompje te adopteren. Dat kan al vanaf 15 euro voor 5 jaar. Heel leuk voor jezelf, maar het is ook een mooi gebaar als geboorte-, verjaardags- of huwelijkscadeau. 

Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Voedselbuurtbos GeuzeGroen creëert een eetbaar landschap in de Nieuwe Driemanspolder, tussen Den Haag en Zoetermeer. Een biodivers buurtbos, op gemeentelijke grond, dat uiteenlopende groepen gebruikers kan samenbrengen, en hen toegang tot kennis en duurzaam, gezond voedsel moet geven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...