Project waterpomp: het systeem werkt steeds beter!

Voedselbuurtbos Geuzegroen heeft een team dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van het waterpompsysteem voor het bos: drijvende kracht Helen Ernst, Erling van der Leij (verantwoordelijk voor de planning van de bewatering, het inzetten van de vrijwilligers en voor de accu’s) en Pierre Goetz (technisch bedenker en uitvoerder van het systeem).
De redactie interviewde Pierre over wat er allemaal bij komt kijken bij dit project, dat steeds verder wordt geperfectioneerd.

Pierre’s technische -hij is ingenieur in de regeltechniek- achtergrond was hem van nut bij het uitdenken van een systeem om het water gemakkelijker vanuit de sloten naar het vier meter hoger liggende bos in wording te krijgen.

Pierre vertelt: “In februari en maart gingen de planten en bessenstruiken de grond in. De planten hadden nog geen diepe wortels. Daarom moesten wij ze op zaterdag water geven. De vrijwiligers moesten met hun emmer of gieter steeds naar beneden en weer naar boven bij de sloot, wat heel vermoeiend was. Daarbij zagen wij de zomer op ons afkomen: er zou meer water nodig zijn, er zouden mensen op vakantie gaan, waardoor er nog meer inspanning nodig was”.

Het slootwater met een pomp naar boven voeren was de oplossing. Maar hoe? Er waren wat voorwaarden waaraan moest worden voldaan. Pierre licht toe: “De pomp moest simpel, snel en eenvoudig zijn. Zo mocht het geen grote installatie zijn, want daar heb je een vergunning voor nodig. De pomp moest snel ingericht zijn, want we hadden hem snel nodig. Ten derde moest hij passen bij het milieuvriendelijke karakter van het voedselbuurtbos: er mocht geen dieselaggregaat aan te pas komen. En, last but not least, de investering moest bescheiden zijn, want we hebben de waterpomp maar 1 a 2 jaar nodig: dan zijn de planten voldoende geworteld en kunnen ze zelf water opnemen”.

Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Voedselbuurtbos GeuzeGroen creëert een eetbaar landschap in de Nieuwe Driemanspolder, tussen Den Haag en Zoetermeer. Een biodivers buurtbos, op gemeentelijke grond, dat uiteenlopende groepen gebruikers kan samenbrengen, en hen toegang tot kennis en duurzaam, gezond voedsel moet geven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...