Geluk is een resultaat en komt niet uit een potje (deel 2)

Depressieve gevoelens wil niemand, geluk streven we allemaal na.
Depressieve gevoelens vernauwen ons blikveld, onze wereld wordt kleiner. Onze innerlijke wereld komt in een mineurstemming. De last wordt zwaarder, je schouders voelen kleiner en kunnen je last minder goed dragen. En dan wordt je daar ook niet blij van…

Geluk is geen ‘ding’, maar het resultaat dat je ervaart als je je eigen zingevingsvragen voor een groot deel hebt opgelost. Als je die zingevingsvragen voor een groot deel hebt opgelost dan zijn een hele hoop dingen duidelijk. Je kent en begrijpt jezelf goed. Je weet wat je wilt. Je weet wat je goeddoet. Je weet waarheen je op weg bent.

Blij zijn is iets anders dan geluk. Je kunt gelukkig zijn en toch niet blij zijn. Geluk is welbehagen en welbevinden. Geluk is een grondtoon omdat je op gemak bent bij jezelf en in je leven. Je hebt helderheid, je bent goed in staat je dingen te doen of je ertoe te verhouden. Je bent thuis bij jezelf en in de wereld.

Helaas leven we in een maatschappij waarin het heel makkelijker wordt naar een pil te grijpen als het leven even tegenzit. Huisartsen werken hier vaak aan mee, aan die makkelijke toegang tot pillen. Maar ook de wetenschappers die de kaders voor de richtlijnen vastleggen krijgen kritiek.

 

In Geen pillen maar Plato beschrijft de Amerikaanse filosoof Lou Marinoff de toename van het aantal geestesziekten dat wordt vermeld in het standaardwerk DSM IV. De DSM IV geldt over de hele wereld als het standaardwerk dat geestesziekten beschrijft en definieert. Marinoff somt op p. 33 op: “in 1953 beschreef de DSM III [inmiddels is versie IV de standaard] 112 stoornissen. In 1963 (…) 163 stoornissen. In 1980 (…) 224 stoornissen. In de editie van 1994 (…) 374 stoornissen. In 1980 schatten de psychiaters dat 1 op de 10 Amerikanen aan een geestesziekte leed. In 1990 was dat 1 op 2, dus de helft van de Amerikanen zou geestesziek zijn.”

Als ‘ziekten’ bestaan is het logisch om medisch in te grijpen, bijvoorbeeld met pillen. Maar het leven is geen ziekte. Natuurlijk is het logisch om in noodgevallen van geestelijk lijden naar pillen te grijpen. Maar als het zingevingsvragen betreft ligt de oplossing in de persoon zelf, niet in een middel van buitenaf.

 

Persoonlijke ontwikkeling is heel waardevol, maar groeipijnen horen er net zo goed bij. Als je je eigen antwoord nog niet gevonden hebt is dat verwarrend, of een vervelende situatie blijft langer bestaan dat je lief is. Of je hebt die geweldige baan nog steeds niet gevonden. Of je mist, nu, nog de bezieling werkelijk te gaan voor wat je wilt. En rouwen, zeker om een partner of een kind doet gewoon ontzettend pijn.

Somberheid, depressieve gevoelens kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, maar kunnen ook ontstaan door het aanbreken van een nieuwe levensfase, onverwerkte trauma’s of acute gebeurtenissen in je leven. En daar ligt het antwoord in onszelf. We zijn meer dan ons probleem. We zijn tot veel meer in staat dat we op onze zwartste momenten over onszelf kunnen, of durven, geloven.

 

Marinoff geeft ook een voorbeeld van zijn werkwijze en het is interessant om daar even bij stil te staan. Marinoff doorloopt vijf fasen met mensen die zijn hulp inroepen: Het probleem scherp krijgen; de emoties die dat probleem oproept in kaart brengen; analyseren welke mogelijkheden je hebt het probleem op te lossen; wat afstand nemen en vanuit een ruimer perspectief de situatie overdenken; het bereiken van evenwicht.

Op Amerikaanse wijze ontstaat zo een lekker bekkend acroniem: PEACE. Probleem; Emotie; Analyse; Overdenken; Evenwicht. Heel leuk dat wij met de Nederlandse taal met alle vertalingen meteen uit de voeten kunnen. Zo’n mazzeltje is leuk.

Deze stappen kun je makkelijk zelf doen, ze zijn ook eenvoudig te onthouden. Het is een aanrader om met een stappenplan naar je problemen en zingevingsvragen te kijken. Het volgen van de stappen en het overzicht houden geeft al een ruimere blik. Dat is nuttig, want door een ruimere blik ontstaat ook ruimte voor nieuwe antwoorden.

 

Kom je er zelf niet uit, dan is het een goed idee om een professional te vragen met je mee te kijken. Naar je probleem en naar je situatie. Twee weten werkelijk meer dan een. En jij bent zelf blind voor jouw blinde vlekken. Daarnaast is het een zegen om werkelijk gehoord te worden door een ander. Problemen op tafel leggen schept ruimte voor de oplossingen.

En voor zingevingsvragen ga je natuurlijk naar een deskundige op het gebied van zingeving. Zodat je gericht aan de slag kan met het doel van je leven of de doelen in je leven en de betekenis en waarde die je in je leven wilt creëren. Ook spirituele of religieuze componenten kunnen natuurlijk aan bod komen als jij dat wilt. Want dat kan ook een belangijrk deel van jouw zingeving zijn.

 

Zodat je het naar je zin hebt in je leven!

Zinvol!

 

© 2016, Paula-Willemijn van Rooijen van Naar Je ZIN In Je Leven. Ga naar www.naarjezininjeleven.nl voor het aanvragen van het gratis eBook “7 Tools Voor Gezonde Relaties En Een Perfecte Balans In Je Leven”.

 

Aanvullende informatie:
Geen pillen maar Plato is nog goed tweedehands te verkrijgen, onder meer bij bol.com.
Auteur: Lou Marinoff | Uitgever: Archipel | april 2005 | ISBN 139789063051747


Wil jij als professional van Bewust Den Haag ook jouw blogartikel hier plaatsen? Dat kan! info AT bewustdenhaag DOT nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...