Geluk is een resultaat en komt niet uit een potje (deel 1)

 

In Geluk uit een potje (Uitgeverij Podium, Amsterdam 2015) stelt psychiater Bram Bakker enkele noodzakelijke vragen. Bakker schetst met name de geschiedenis van de laatste twintig jaar. In die tijd zijn psychiaters in de grote en complexe GGZ-instellingen een steeds beperktere rol gaan spelen. Wat voornamelijk overbleef: mensen voorzien van een diagnose en medicatie.

 

“We slikken teveel, daar moeten we het eens over hebben.” Medicatie neem volgens Bakker een te prominente plaats in binnen de psychiatrie.

“Door de overschatting van pillen dreigen er misstanden, of zijn die er zelfs al.” Bakker vertelt uitgebreid over een persoon bij wie het helemaal fout liep, dat slikken van pillen. Het verhaal eindigt met een uitvaart. Bakker stelt: “En zo ken ik veel meer horrorverhalen, waarin medicatie een zeer bedenkelijke rol speelt.”

“Er bestaan geen pillen die iemand gelukkig maken, en de problemen die mensen in hun leven kunnen ontmoeten worden niet opgelost door een greep uit de medicijnkast.” Bakker is wel voorstander van het voorschrijven van medicatie als het echt niet anders kan. Maar hij stelt dat men hierin is doorgeschoten en ook onnodig voorschrijft.

 

Bakker besteedt een heel hoofdstuk aan een diversiteit van behandelingen, die de plaats van medicatie kunnen innemen. Naast specifieke vormen van psychotherapie (o.a. EMDR, PMT, CGT) besteedt hij ook aandacht aan de voordelen van gezonde voeding, specifieke planten en supplementen, lichaamsbeweging, mindfulness, meditatie, stressreductie en neurofeedback.

“Mensen die inzicht en zelfkennis hebben opgedaan en zich van daaruit anders zijn gaan gedragen houden dit veel makkelijker vol dan mensen die enkel minder symptomen hebben ervaren door het slikken van een pil.” Als je jezelf beter begrijpt kun je ook milder naar jezelf kijken. Je hebt ook meer overzicht over je eigen motieven. En je weet wat je wel of niet moet doen voor een gewenst resultaat. Je bent een betere vriend voor jezelf en een betere manager.

 

In mijn praktijk als zingevingsexpert zal ik nooit mensen voor hun psychiatrische stoornis kunnen behandelen. Dat is mijn vak helemaal niet. In dat geval zal ik doorverwijzen. Niet voor niets luidt het gezegde: “schoenmaker houd je bij je leest”. Doe het werk dat je beheerst.

Wat mij wel veel zorgen baart is het toenemend voorschrijven van pillen in het geval van zogenaamde ‘life events’. Ook daaraan besteedt Bakker gedegen aandacht. Dit zijn gezonde mensen, zonder psychiatrische stoornis, die naar een pil willen grijpen omdat het leven even tegenzit. En een huisarts ontmoeten die hieraan meewerkt.

Iedereen loopt klappen op in dit leven, niemand ontkomt eraan. Maar het is tegelijkertijd ons menselijk vermogen dat wel aan te kunnen, ook als we daarvan zelf nog niet overtuigd zijn. Vaak komen we er gaandeweg achter dat we veel meer kunnen dan we vooraf hadden gedacht.

Of zoals Bakker het uitdrukt: “Pillen lossen geen problemen op die een onvermijdelijk deel zijn van het leven.” Pillen werken dus niet bij: ontslag, dat je geliefde overlijdt, als je een echtscheiding doorleeft, als je kind doodgaat, als je (te) langdurige zorg op je genomen hebt, als je tegen onverwerkte zaken uit je verleden oploopt, als je een nieuwe baan hebt, bij een verhuizing, bij chronische overbelasting (burn out). En meer van deze levensgebeurtenissen.

 

“There is no way to happiness, happiness is the way.” Geluk is niet iets dat je kan hebben, gelukkig is iets dat je kan zijn. Geluk kan ook nooit een einddoel zijn omdat je het niet beet kunt pakken. Het is geen ding. Geluk is niet een ‘iets’, maar een staat van zijn. Gelukkig zijn is een staat van welzijn die zich in jou kan ontvouwen.

Ieder mens heeft de behoefte gehoord, gezien en gekend te worden. Door zichzelf. En door de ander. Een luisterend oor van goede kwaliteit en het verkennen van je eigen innerlijke wereld doen hier al heel veel goed. Ook als het tegenzit. Of juist als het leven je voor de kiezen trapt.

Inzicht hebben in wie je bent en aanvaarden waar je nu bent zijn krachtige bouwstenen voor een toekomst die zin heeft, voor jou. Dan weet je waar je het voor wilt doen. Dan weet wat je wilt bereiken. En je weet welke stappen je daarvoor kunt zetten. Je weet wat jouw zingeving is.

Zingeving is de allerbelangrijkste intrinsieke motivator. Intrinsiek wil zeggen: in jouw innerlijk is het jouw innerlijk weten dat je de zekerheid geeft van het zinvolle en waardevolle, het goede, in jouw leven. Als jij weet wat jouw leven zin geeft, dan wil je dat ook leven.


Kan maar zo dat je daar heel gelukkig van wordt…
Probeer het gewoon uit!
Zinvol!

 

© 2016, Paula-Willemijn van Rooijen van Naar Je ZIN In Je Leven. Ga naar www.naarjezininjeleven.nl voor het aanvragen van het gratis eBook “7 Tools Voor Gezonde Relaties En Een Perfecte Balans In Je Leven”.


Wil jij als professional van Bewust Den Haag ook jouw blogartikel hier plaatsen? Dat kan! info AT bewustdenhaag DOT nl

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...