Vuurwerk in oktober

Elke dag wandel ik tussen de middag met mijn honden. Ik heb twee uur geblokt, die zijn voor mijn honden en mij. Op een maandag in oktober lopen we naar huis. We zijn lekker in het park geweest. In de verte hoor ik vuurwerk. Shit jongens, het is half oktober! Begint dat gesodemieter nu al? 
Kat in de wasdroger
Vroeger had ik drie katten die bang waren voor vuurwerk. Eentje kroop met oudjaar altijd in de wasdroger. De angst van mijn katten is voor mij een drijfveer geweest om te kijken of ik vuurwerkangst kon verhelpen. Dat lukte; ik heb inmiddels veel dieren met vuurwerkangst met succes behandeld. 
Een nieuwe hond
Eén van mijn honden is afgelopen maart bij ons gekomen. Ze is vijf jaar, we zijn haar zesde huis en ze heeft bij ons nog geen oud en nieuw meegemaakt. Ik weet niet hoe ze op vuurwerk reageert. De andere twee honden hebben er gelukkig nog nooit last van gehad.
Hoe gaat ze op het vuurwerk reageren?
Terwijl we het geknal naderen, merk ik dat de spanning zich opbouwt in mijn lichaam. Boos om het vuurwerk, bezorgd om mijn hond. We komen steeds dichter bij het vuurwerk. Ik zie drie jongens van een jaar of twaalf. Ik hoor de knallen. Ik zie de rook. Ik ruik de kruitdamp. En ik weet dat mijn honden veel beter horen en veel beter ruiken dan ik.
Ontspan!
Ik dwing mezelf om te ontspannen, gewoon door te lopen en te zorgen dat mijn honden niets voelen van mijn emotie. En het gaat goed! Met z’n vieren lopen we ontspannen langs de jongetjes. Ze zijn zo attent om te stoppen met het vuurwerk totdat we voorbij zijn.
Wat heb ik hiervan geleerd?
Wat heerlijk om te constateren dat ook de nieuwste hond niet in de stress schiet als ze vuurwerk hoort. En wat fijn dat ik me op tijd realiseerde dat mijn eigen gedrag van enorme invloed is op de emoties bij mijn hond.


En als je niet weet of je dier bang is voor vuurwerk?
Als je nog een jong dier hebt of je hebt een herplaatser uit het asiel of het buitenland, dan weet je niet of hij of zij bang is voor vuurwerk. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen in aanloop naar oud en nieuw:
• Bereid je dier voor op het geluid, bijvoorbeeld met vuurwerk cd’s. Zo kan je dier geleidelijk wennen.
• Zorg dat je dier zich ergens terug kan trekken. Zet alle deuren in huis open. Houd ramen en gordijnen dicht.
• Ga vroeg wandelen met je hond
• Zet de radio of tv aan, zodat er omgevingsgeluid is.
• Blijf zelf rustig. Beloon je dier als hij of zij rustig blijft.
• Zorg dat je dier een halsband om heeft met jouw telefoonnummer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En ook handig als je dier gechipt en geregistreerd is.
• En steun je dier als hij of zij bang is, zonder er een drama van te maken.

Na deze oktoberwandeling weet ik dat het goed zal gaan in december met deze nieuwe hond en het vuurwerk. Wij blijven gewoon lekker onze lunchwandeling maken, zelfs als er al geknald wordt.

Meer weten? Kijk op www.molendier.nl of https://www.bewustdenhaag.nl/professional/natuurgeneeskunde/2796.

Georgine Mol

Georgine Mol is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren en mensen. Ze behandelt en geeft cursussen. Meer informatie: https://www.bewustdenhaag.nl/professional/natuurgeneeskunde/2796 of www.molendier.nl.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...