Bericht vanuit Lesbos: Zeyneb

'Like my mom did...' zucht Zeyneb terwijl ze met een afwezige blik voor zich uit staart. 

Zeyneb is een meisje van veertien jaar uit Afghanistan. Ze heeft haar moeder al een jaar niet gezien en heeft geen idee wanneer dit weer ooit zal gebeuren. Ze is nu zeven maanden in één van de vluchtelingenkampen op het eiland: Moria. Omdat ze alleen was, verbleef ze de eerste vijf maanden in 'the save zone' op dit kamp. Sinds twee maanden slaapt ze bij haar oom, tante en twee kleine kindjes. Haar moeder kon niet mee vluchten. 

Zeyneb haar keel doet heel veel pijn en haar amandelen moeten worden geknipt maar er is tegen haar gezegd dat ze moet wachten tot de winter. In de zomerse hitte is er teveel gevaar voor bacteriën. 

Haar moeder masseerde haar hoofdje altijd wanneer ze ziek was net zoals ik nu deed. Zeyneb is een van de weinigen die Engels spreekt en daardoor kan ze me dit vertellen. Terwijl we rustig verder praten, voel ik haar ontspannen onder mijn handen. 

Wanneer de vrouwen hebben gedoucht bij ShowerPower vlecht ik hun prachtige lange haar in als ze dat willen en masseer ik hun hoofd en schouders eventjes. De eenvoud en kracht van een liefdevolle simpele aanraking is verbijsterend ontroerend zichtbaar. 

Terwijl ik dit schrijf voel ik een brok in mijn keel en een bonzend hart. Ook moet ik glimlachen want wat is Zeyneb een ondeugend meisje. Gelukkig wel. ❤

(Voor meer info over mijn vrijwilligerswerk: www.showerpower.eu )

 

Jansje Koren werkt als vrijwilliger voor ShowerPower, een paar kilometer van vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...