Spirituele betekenis van het woord illusie

Als je de betekenis van het woord illusie opzoekt krijg je omschrijvingen als: droombeeld, onjuiste waarneming, niet echt, geen realiteit. In spirituele kringen wordt daar helaas vaak aan toegevoegd: niet belangrijk, dient genegeerd te worden. Dit is een schadelijke interpretatie waar veel ellende van komt. Reden genoeg om de spirituele betekenis van het woord illusie eens onder de loep te nemen.

 

Om te beginnen een tip

Als je spirituele teksten leest of uitspraken hoort, vervang dan eens het woord illusie door het woord tijdelijk.

Je krijgt dan het volgende:

 • Het lichaam is tijdelijk
 • Je gevoelens en emoties zijn tijdelijk
 • Je gedachten zijn tijdelijk
 • Het leven op aarde is tijdelijk

Door het woord tijdelijk te gebruiken kun je veel beter het juiste perspectief zien. Nergens staat dat tijdelijk betekent dat het niet belangrijk zou zijn, niet serieus hoeft te worden genomen of dat je het zelfs zou moeten negeren. 

 

Hoezo fout?

Een van de gevaarlijke spirituele misinterpretaties van het woord illusie vind ik wel dat het moreel en spiritueel fout zou zijn als je je met iets tijdelijks zou bezighouden. Ik heb in mijn praktijk talloze mensen ontmoet die niet goed voor hun gezondheid zorgden omdat het lichaam “toch maar een illusie is”. Mensen die er zelfs voor kozen om ziekte niet te laten behandelen vanuit deze misvatting, met soms ernstige gevolgen die niet nodig waren geweest.

Als ik doorvraag naar het waarom, blijkt de persoon bang te zijn het fout te doen. Er is sprake van angst en schuldgevoel vanwege een of meerdere van deze overtuigingen:

 • Wat je aandacht geeft neemt toe
 • Het zou spiritueel een ernstige fout zijn om ziekte serieus te nemen want het lichaam is een illusie en ziekte dus ook
 • De oorzaak van de ziekte is niet lichamelijk maar emotioneel of psychisch, dus ik hoef alleen op die niveaus een oplossing te zoeken
 • Ziekte dient aan God overgedragen en verder losgelaten te worden


Mijn reactie daarop:

 • Je lichaam geeft je signalen vanuit je ziel, waar je van kunt leren. Luister naar de boodschap en schenk aandacht aan het genezingsproces.
 • God is niet een veroordelende, straffende God maar de Bron van onvoorwaardelijke liefde. Je lichaam is je voertuig en je instrument voor bewustwording hier op aarde. Zorg er goed voor.
 • Lichaam, ziel, psyche en emoties vormen een eenheid. Als iets zich lichamelijk manifesteert, help dan het lichaam dit te overwinnen, te genezen. Zoek inderdaad ook naar heling van de onderliggende emotionele en psychische oorzaken. Het is dus en/en, juist vanwege de eenheid doet alles mee en vraagt om erkenning.
 • Ziekte overdragen aan God is een goed idee, als je zelf als mens ook de noodzakelijke stappen zet. Ken je het gezegde “God helpt hen die zichzelf helpen”? Zoek een balans tussen praktisch en geaard zijn gecombineerd met spiritueel vertrouwen. Gaan zitten wachten tot de engeltjes het probleem oplossen is nietgeaard. 


Alles op aarde is tijdelijk

Alle tijdelijke verschijnselen maken onderdeel uit van de menselijke ervaring die onze ziel heeft gekozen hier op aarde. Het is all-inclusive.

Neem ook het tijdelijke serieus

Neem je lichaam, je gevoelens en je emoties serieus, ze hebben een boodschap voor je. Ze geven je inzichten in behoeften, verlangens, veiligheid en grenzen. Leer constructief met je gedachten en zorgen om te gaan. Leer bewust aanwezig te zijn in alle aspecten van je leven.
 

Nog een tip

Als iemand je angst of een schuldgevoel probeert aan te praten of je veroordeelt omdat je je emotionele, psychische en fysieke gezondheid serieus neemt en er goed voor wilt zorgen … luister niet en loop weg. 

Wat is jouw ervaring?

Ik hoop dat dit artikel helderheid verschaft. Als je je ervaringen en inzichten wilt delen, hoor ik het graag!

 

Saskia Willockx

www.be-essence.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...