Plezier in je leven mét emoties

Plezier in je leven!

                                       

Tijdens onze conditionering (de dingen die je al op zeer jonge leeftijd aangeleerd krijgt door je ouders of verzorgers) is er bijna altijd sprake van goede, foute, verkeerde of slechte emoties. De grootste misvatting ooit. Wanneer je als kind ergens om huilde, of als je gevallen was, of omdat je je misschien heel nerveus maakte voor school, dan werd dit al gauw afgekapt met " kom op, droog je tranen, het is tijd voor.....het valt allemaal wel mee, niks aan de hand, kop op". De boodschap die we als kind dan meekrijgen is, dat " foute" emoties er niet mogen zijn en dat alleen “goede” emoties worden toegestaan.http://1.bp.blogspot.com/-9BAIG1jelqg/U2joKFSDJxI/AAAAAAAAAa8/wP5GvuMNL-8/s320/speyer2.jpg

Wat er dan gebeurd, is dat je leert emoties te verdringen of weg te stoppen. Zo zie je dan dat elke emotie die zich aandient onmiddellijk wordt afgebroken, ontkent of wordt weggestopt. Als kind heb je geen keus en zie je ook niet hoe het eventueel anders kan en pas jij je aan.

Wanneer je eens terugblikt op hoe jouw ouders of verzorgers met emoties omgingen, wellicht is er dan iets dat je opvalt?  Hoever is de spreekwoordelijke appel van de boom gevallen?


Kinderen hebben dat de neiging om zich stilletjes af te zonderen wanneer zij verdrietig zijn, zodat zij in de beslotenheid van hun eigen ruimte de tranen de vrije loop kunnen laten en dan kan het alsnog gebeuren dat er gevochten wordt tegen de tranen. Misschien voelde je je wel zwak, beschaamd, of beschouw je jezelf als een onbenul.http://2.bp.blogspot.com/-R1racjNJWOg/UA-x3ocquqI/AAAAAAAAAGY/mHX2bx9UFkk/s1600/emoties+(2).jpg

Zo zie je dat er allerlei strategieën op kunnen komen om alle emoties te niet te doen. Dat kan zijn doordat je er tegen vecht, je ertegen verzet, of het probeert weg te redeneren of te lachen en zo zijn er nog wel een paar te bedenken. Zoals bijvoorbeeld, roken, drinken, eten, gamen, tv kijken, blowen en dit om de voor jou onacceptabele gevoelens te onderdrukken of te sussen. Uiteindelijk leidt het allemaal tot de lange termijn strategieën om je emoties te onderdrukken. Het resultaat is dat je verwikkeld raakt en in een strijd bent  met een vijand  die je ook nog eens nooit met rust zal laten.

Emoties komen en gaan het is een eindeloze vloed van nooit stoppende golven. Het is dan ook een strijd die je nooit of te nimmer zult winnen. Zolang je leeft komen er emoties in je op, het is een essentieel onderdeel van ons, gewoon omdat we mens zijn.

Dit eindeloze gevecht met en tegen jezelf, kost enorm veel energie en is vooral uitputtend. Want wat je eigenlijk aan het doen bent is dat je je verzet tegen de natuurlijke stroom van het leven waardoor er geen of onvoldoende energie overblijft om te genieten of zelfs te "leven".http://2.bp.blogspot.com/-jWlrH-fUtkY/UA-08nrqHPI/AAAAAAAAAGw/3GnC2MLTBvY/s1600/ego+(3).jpg

Dus hoe paradoxaal het misschien ook klinkt, leer om je over te geven aan alle emoties, ook de meest akelige ( want de "goede" emoties zoals bijvoorbeeld blijheid is meestal geen probleem) waardoor je uiteindelijk uitkomt bij rust en vrede in jezelf.

 

Lukt het je niet om zelf je emoties te laten stromen? Dan kan Speyertherapie een uitkomst bieden. Het is een regressietherapie van Dr. Simon Speyer die werkt op vastgezette emoties en er wordt al sinds de jaren '60 mee gewerkt. Het gaat terug naar de vroege jeugd, ook nog de naar de baarmoeder waarbij de conditioneringen waar men op vast loopt worden aangepakt én er wordt een koppeling gemaakt naar het hier en nu. Het is deels cognitief, deels lichaamsgericht in sessies van 2 tot 3 uur per keer gedurende meerdere dagdelen. Het is één van de weinige therapievormen die ook met agressie werkt. Meer weten over Speyertherapie?

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...