Momentenbos

Motie Momentenbos
Bijna drie jaar geleden, op 13 juli 2020, droeg de Zoetermeerse raad het college op op zoek te gaan naar een locatie waar een ‘Momentenbos’ kon worden aangeplant en uit te zoeken wat het zou kosten als inwoners en ondernemers zouden betalen voor zaken als planten, onderhoud en herinneringsplaatjes. Al snel kwamen ze erachter dat Zoetermeer al zo’n bos heeft, en dat dat de adoptiebomen veel goedkoper aanbiedt dan vergelijkbare partijen elders in het land: voedselbuurtbos GeuzeGroen. Met onze deelbomenregeling hadden we immers juist geprobeerd de adoptiekosten zo laag mogelijk te houden, zodat iedereen elkaar bomen, planten en zelfs takken cadeau kan geven.

Voor GeuzeGroen kon optreden als uitvoerder van de Motie Momentenbos, moesten er een aantal afspraken gemaakt worden. De gemeente zou de adoptiemogelijkheid permanent op de eigen digitale kanalen vermelden, en er aandacht aan schenken. Bovendien zou ze helpen het perceel toegankelijk te maken, ook voor mindervalide bezoekers. In ruil daarvoor verzorgt het voedselbuurtbos jaarlijks in ieder geval 2 dagdelen waarop geplant kan worden volgens de geldende adoptievoorwaarden op GeuzeGroen.nl

Herinneringsboom
19 april 2023 was het zover: na een succesvolle oversteek over ons nieuwe dammetje, onthulde wethouder Marijke van der Meer het bordje voor de herinneringsboom die de gemeente geschonken had. Ze boog zich over de ronde picknicktafel die de Juttersfabriek had ontworpen en die volledig van gerecycled, lokaal resthout was gemaakt, en doopte het nieuwe verharde pad door er als eerste rolstoelgebruikster overheen te crossen. 

“Met het bos heeft Zoetermeer er een plek bij waar inwoners samen kunnen komen, herinneringen kunnen delen en tegelijkertijd bijdragen aan een groener Zoetermeer” (Marijke van der Meer, Zoetermeer Actief 20 april 2023)

De ruimte voor nieuwe aanplant op de huidige percelen is beperkt, en daarom gaan we komende maanden in de gaten houden hoeveel behoefte daar aan is. Bestaande bomen kunnen zoals altijd door iedereen het hele jaar door geadopteerd worden via de deelbomenregeling op de site.

Omdat het beplantingsplan van het buurtbos en het beestenbos qua bomen grotendeels uitgevoerd is, is daar alleen nog plaats voor een paar bijzondere soorten die we nog niet te pakken hebben gekregen, voor vervanging van bomen die het niet hebben gered, voor tijdelijke bomen die de opbouw van het bos moeten versnellen en voor de vele lagere planten en struiken die de ruimte onder de kroonbomen moeten gaan innemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bessen, bloemen en meerjarige groenten als asperges.

Plantdagen
Wie graag zelf een boom komt planten, kan dat in het ‘opmerkingen’ veld van het deelbomenformulier aangeven.  In september kijken we hoeveel mensen van die optie gebruik hebben gemaakt. Daarna maken we een aanvullend beplantingsplan, en plannen we twee plantdagen in, waarvoor we u zullen uitnodigen.

Let op!: het aanbod aan nog te planten is beperkt, laat het ons zo snel mogelijk weten, dan zetten we u op de wachtlijst.

Kijk voor meer informatie op www.geuzegroen.nl/adopteer-een-boom.

Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Voedselbuurtbos GeuzeGroen creëert een eetbaar landschap in de Nieuwe Driemanspolder, tussen Den Haag en Zoetermeer. Een biodivers buurtbos, op gemeentelijke grond, dat uiteenlopende groepen gebruikers kan samenbrengen, en hen toegang tot kennis en duurzaam, gezond voedsel moet geven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...