Hoe Hugo de Jonge een in-group creëerde

'Op landelijk niveau kiezen zwakke leiders en regeringen vaak een minderheidsgroep als zondebok: "Die mensen vormen de reden van al onze problemen". Dit doen zij in een poging hun burgers ('wij') de gelederen te laten sluiten tegen 'hen' en daardoor alle aandacht voor 'hun' falen in het regeren van het land af te leiden.' (Staub, 1999)

Als Hugo de Jonge zegt dat hij geen enkel begrip heeft voor mensen die zich niet laten vaccineren en hij stelt dat de hele samenleving last heeft van een groep ongevaccineerden, dan doet hij precies dat. Er ontstaat een zogenaamde in-group die zich aan de groepsnorm houdt (je moet vaccineren) en een out-group die zich er niet aan houdt. Gevolg is positieve gevoelens en een speciale behandeling voor leden die behoren tot de in-group en vooroordelen over leden van de out-group (niet-gevaccineerden zijn asociaal), en discriminatie van die groep. Het resultaat is een zeer onveilige situatie.

Sociaal psychologen doen onderzoek naar dit soort processen. Als je weet hoe het werkt, ben je beter in staat om het mechanisme te zien en de invloed ervan op jou persoonlijk.

Wanneer we ons in een onveilige situatie bevinden, ervaren we angst. Angst om ziek te worden en dood te gaan, angst om buitengesloten te worden, angst voor het vaccin, angst voor de overheid. Het is belangrijk om die angst in je lijf te kunnen voelen, zonder je erin te verliezen. Als je je erin verliest, komt het tot uiting in je gedrag: een ander kleineren, zwart maken, dwingen enz. Als je vindt dat de ander iets moet doen om jouw veiligheid te waarborgen, raak je van hem of haar verwijderd. Als je in staat bent je angst te voelen en erover te communiceren, blijf je in contact met jezelf en met de ander. We hebben verbinding nodig om ons veilig te voelen en gezond te blijven.

Verbinding ontstaat in vrijheid, niet onder dwang.

Claartje de Smit

Claartje de Smit begeleidt haar cliënten met integratieve psychotherapie, hypnotherapie en yoga, en deelt graag haar betrokkenheid met actuele zaken in heldere artikelen. Lees hier, hier en hier meer over haar werk.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...