Het loslaten van angst

Het loslaten van angst

De kern van ontwikkelen is loslaten, je ontdoen van iets. Je hoeft niks te veranderen of te verbeteren aan jezelf, zet alleen wat vaker vraagtekens bij wat je geleerd hebt. Je hebt als kind namelijk geleerd bepaalde dingen te geloven die inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Je leerde als kind bijvoorbeeld dat je het goed moet doen of je aan moet passen om de liefde en aandacht te krijgen die je nodig had. Als gevolg hiervan ben je nu misschien erg gericht op prestaties of doe je je best om het iedereen naar zijn zin te maken.

Beperkende overtuigingen

Je huidige karakter, je zelfbeeld, overtuigingen en patronen zijn gebaseerd op wat je vroeger geleerd hebt en wat je (onbewust) gelooft. Daar is op zich niks mis mee, het helpt je veel dingen op de automatische piloot te doen. Je kan er alleen last van krijgen omdat het je beperkt of uitput. Omdat je moe wordt van die kritische stem in jezelf of omdat je steeds conflicten ervaart. Met beperkende overtuigingen houd je jezelf klein, je mag er niet helemaal zijn, voelt je niet veilig of geliefd. Dit is waar veel mensen onder lijden.

Angst

Onderliggend is er angst: de angst niet goed genoeg te zijn, angst voor afwijzing, angst om alleen te zijn. En die angst wil je liever niet voelen. Je gaat ervan weg, zoeken afleiding in de buitenwereld.

Daarmee voel je de angst misschien niet meer, maar het is er nog wel. En onbewust bepaalt het je keuzes, onbewust laat je je erdoor leiden. Je blijft vastzitten in patronen om andere mensen te 'pleasen' of als workaholic steeds hoger op te komen zonder werkelijk gelukkig te zijn.

Sleutel

De sleutel ligt in het onder ogen komen van je angsten, er niet meer voor weglopen. Dan blijkt de angst niet werkelijk te zijn, blijkt het alleen een idee in je hoofd te zijn dat je kunt loslaten. Als je de angst doorziet, doorzie je ook het patroon dat eraan vast zit. Dit patroon ga je herkennen in je dagelijks leven. In die momenten kan je ervoor kiezen te stoppen met wat je gewend bent te doen. Je kunt experimenteren met nieuwe mogelijkheden. Kiezen voor nieuwe mogelijkheden is een keuze vanuit liefde in plaats van angst. Je maakt jezelf vrij!

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...