Havenhoofd

Misschien herken je de situatie dat je iets wilt, maar denkt 'ja, maar dat doet iedereen al, het is cliché, niet origineel'. Iedereen, om eens wat te noemen, doet tegenwoordig een coachopleiding, schrijft een boek, begint voor zichzelf, tuiniert, heeft een moestuin, wat dan ook maar. En dat oordeel 'dat doet iedereen al', weerhoudt je om te doen wat je graag wilt. Waar je domweg zin in hebt. Zonde! Want een cliché is pas een cliché als je het ervan maakt. Iets is nooit cliché als het eigen is. En dan nog? Wat is er mis met een goed cliché als het goed voelt?

Ik had er zelf ook zo een. Ik kom graag op het stille strand en houd van het eenvoudige beeld van het havenhoofd. Voor niet Hagenaars: da's Scheveningen, ten Zuiden van de Pier. Ik wilde dat beeld heel graag schilderen. Maar vond het zo cliché. Zo'n uitgekauwd onderwerp. En dus deed ik het niet.

Maar zoals Martha Graham, die ik vaak (vrij) citeer zo mooi zei, over eigenheid: "Er is een vitaliteit, een levenskracht, een energie, die alleen van jou is en via jouw handelen tot uiting komt. Als je die blokkeert, zal het nooit via een ander bestaan en verloren zijn. Het is niet aan jou om te beslissen hoe goed of waardevol het is. Het is aan jou om het van jezelf te laten zijn, het je drijfveer te laten zijn." En dus bedacht ik, dat het havenhoofd weliswaar al heel vaak geschilderd is, maar nog nooit op mijn manier. En dat ik ook de enige ben die dat kan.

Wat je ook doet deze week: ben eigen, ben authentiek en laat je eigen unieke levenskracht stromen, hoe cliché het ook mag lijken wat je doet!

https://www.hommesverhaal.com/inbeeld?pgid=l2ma5sxu-cf867142-0759-4c5f-8cb9-85f54b7eaf6b&fbclid=IwAR2KRZnLSMsaBQNyhuSm8qptgAoowuZBZqF2fsZUOLWxqrjHAhgvP4-qZiI

Saskia Hommes

Hoe haal ik het beste uit mezelf en mijn leven en wat is dat dan? Hoe werken mensen? Hoe werkt het leven? Saskia Hommes van Hommes' Verhaal is altijd bezig geweest met zoeken naar antwoorden op deze vragen en met schrijven. Ze houdt ervan om met een verhaal nieuwe perspectieven te schetsen op de wereld om ons heen, zoals zij die ziet. Als (schrijf)coach, klankbord, sparringspartner of als schrijver helpt ze je graag met jouw verhaal.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...