Een wandeling met een tikje bezinning

In deze periode dat we veel vanuit huis werken maken we wel eens een kleine wandeling om even buiten de deur te zijn. Het is een fijne manier om wat los te komen van alle stress en drukte door de omstandigheden vanwege het coronavirus.
Zo’n wandeling zou je ook eens met een andere intentie kunnen doen. Zelf voelde ik dat hier behoefte aan heb. Het haalt me uit de realiteit van alle dag en biedt een stukje zelfreflectie die nieuwe energie geeft.
De oefening die ik hier met je wil delen heeft zo’n andere vorm van beleven en ervaren en kan je prima doen in je buurt of stad of in een natuurgebied (bos of park).

De wandeling gaat over kwaliteiten. Neem wel twee dingen mee.  Een fototoestel of telefoon waar je foto’s mee kan maken en een klein blocnote om iets op te kunnen schrijven of te tekenen.
Voor deze wandeling noteer ik hieronder een lijst met een aantal kwaliteiten, zeker niet alle, maar voldoende dat er vast een bij zit die je misschien aanspreekt. Of misschien lukt het nu nog niet om te kiezen. Ook niet erg.
Je gaat vervolgens een wandeling maken met de gekozen kwaliteit, opgeschreven of in je hoofd. Maar wanneer je niet hebt kunnen kiezen, kun je ook de hele lijst meenemen.

Bij het begin van de wandeling laat je zo je gedachten nog eens over je gekozen kwaliteit heen gaan. Laat het dan los en wandel gewoon lekker een stuk verder. 
Ervaar of je op een gegeven moment een plek tegenkomt die iets met je doet. Het maakt echt niet uit wat het is en waarom deze je opvalt, dat wordt misschien later wel duidelijk.
•    Onderzoek nu of de kwaliteit die je gekozen hebt past bij deze plek en waarom. Schrijf daar iets over op. Ervaar of het te maken heeft met bijvoorbeeld kleuren, waar de plek gesitueerd is of wat je daar vindt. Neem hier de tijd voor en beleef vooral ‘out of the box’.
•    Wanneer je op voorhand geen kwaliteit kon kiezen stel je nu dan de vraag welke kwaliteit voor jou het meeste past bij die plek en waarom.
•    Maak tot slot een foto van de plek, teken deze of schrijf er een klein gedichtje zoals een ‘elfje’ over.

Als je thuis bent kun je nog eens nadenken wat je antwoord vertelt over de plek en je gekozen kwaliteit. Past dit bijvoorbeeld bij je persoonlijkheid, een keuze die je wilt maken of is het iets anders. 
Soms kan zo’n kleine oefening je net een richting geven over een onderwerp waar je al een tijdje mee rond liep. Dat is dan fijn! En zo niet, dan is het gewoon ook een leuke ervaring om zo een keer een wandeling te hebben gemaakt.

Dit zijn een aantal kwaliteiten:  
vreugde        kracht            wijsheid  
dankbaarheid        helderheid        vrede
moed            energie            risico
samenwerking        eenvoud        volharding

In mijn wandeling had ik de kwaliteit moed meegenomen. Dit voelde ik terug bij de oude beukenboom die ik op de foto heb gezet. Hij voelt als héél oud en in mijn gedachten kwam op dat hij al veel heeft doorstaan om hier nog steeds zo in zijn volle glorie te mogen groeien. Dat noem ik moed! Om te blijven staan en groeien ondanks zware omstandigheden.
Dat was voor mij een troost en blijdschap voor de tijd waarin ik nu zelf probeer te blijven staan. 

Wanneer je ook zo’n wandeling hebt gemaakt en je hier een ervaring over wilt delen, hoor ik het graag. Maar ook als je een persoonlijke terugkoppeling wilt. Ik ben benieuwd…

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...