De kracht van kwetsbaarheid & zelfcompassie

De kracht van kwetsbaarheid & zelfcompassie

Ik was mezelf volledig kwijt, alles voelde als “moeten”… Maar moest ik mezelf dan een schop onder m’n kont geven en gewoon gaan sporten of naar dat feestje, of moest ik “lief voor mezelf zijn” door thuis te blijven?! 

Wat ik op dat moment ook koos, het voelde niet goed. Ik voelde me ofwel schuldig en slecht omdat ik er niet zo van genoot als dat ik dat voorheen deed (of behoorde te doen?), of ik voelde me schuldig en slecht dat ik niet was gegaan.

Ik wist en voelde gewoonweg niet meer wat dan lief zijn voor mezelf was.
En weet je wat het allerliefste is wat ik toen voor mijzelf heb gedaan? Toegeven dat ik het niet meer wist, aan mezelf en aan mijn omgeving. Me kwetsbaar opstellen en anderen er voor mij laten zijn. Iets wat ik ontzettend moeilijk vond.

Ik was namelijk een sterke, stoere vrouw die haar sores zelf wel oploste. Het was ten slotte ook mijn sores en daar hoefde ik anderen toch niet mee lastig te vallen?!

Zou ik dat ook tegen een vriend(in) hebben gezegd? No way! Maar zelfcompassie vond ik bijna een vies woord want dat klonk en voelde als zelfmedelijden. En als je iets niet wil is het jezelf zielig vinden, toch?!
 
Inmiddels weet ik dat zelfcompassie niets te maken heeft met medelijden. Het is simpelweg er voor jezelf zijn zoals je dat ook voor een goede vriend(in) bent.

Ik heb hulp gezocht (help, kwetsbaar!) en d.m.v. zelfkennis en zelfcompassie ben ik nu zoooooveel liever voor mezelf! En weet je wat het mooie is, ik ben daardoor ook veel liever voor anderen. 

Doordat ik duidelijk weet wat ik belangrijk vind voelen dingen niet meer als moeten, ook al zijn het dingen die ik niet per se leuk vind om te doen. 

Ik weet prioriteiten te stellen en durf nee te zeggen. 

Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn maar (her)ken ook beter mijn valkuilen.

Ik vraag mezelf regelmatig, wat heb ik nodig? En weet inmiddels dat dit absoluut niet egoïstisch is.

En door dit alles voel ik me zoveel meer verbonden met mezelf en met anderen. 

Benieuwd wat Vitaliteitscoaching voor jou kan betekenen? Kijk eens op www.vitaworkx.nl 
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...