De eenzaamheid van gevoelige mensen, oftewel: voel jij je thuis op aarde?

Als mensheid bewegen we ons collectief naar meer bewustzijn. Dit betekent dat we ook een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor energie en emoties, van onszelf en anderen. Zoals je in de wereld kunt zien verloopt dit proces niet voor iedereen in gelijke mate of in gelijk tempo. Mondiaal gezien hebben we nog een lange weg te gaan.

 

Gevoelige mensen
Het is echter onmiskenbaar dat er steeds meer bewuste en gevoelige mensen zijn en daar is een reden voor: deze wereld heeft ons hard nodig voor het huidige transformatieproces naar een hoger bewustzijn. Helaas is het voor sensitieve personen niet gemakkelijk om op aarde te zijn. Er is een tendens dat mensen zich willen terugtrekken, de heftige energie en emoties niet aangaan, vermijdingsgedrag vertonen. Zelf heb ik daar ook lang mee geworsteld.

Spiegel
De ervaringen in je leven op aarde zijn als een spiegel die oordeelloos reflecteert wat jij uitzendt, bewust of onbewust. Als jij je menselijke gevoelens en aardse ervaringen liever vermijdt dan spiegelt het leven je jouw eigen weerstand, angst en frustratie. Hierdoor lopen de dingen niet lekker en kun je de neiging krijgen je nog verder terug te gaan trekken. Zo kom je in een neerwaartse spiraal.

Wat kun je doen?
Een goede manier om dit te doorbreken is om dwars tegen je ongemak en weerstand in te gaan. Dit voelt niet comfortabel en zelfs contra-intuïtief, zeker in het begin. Toch is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen, want daarbinnen krijg je alleen maar meer van hetzelfde. Als je echt wilt groeien en het leven leuker wilt gaan vinden dan ontkom je niet aan het doen van nieuwe, en dus spannende dingen. Nieuwe stappen zetten brengt onzekere gevoelens met zich mee: dat is een natuurlijke reactie op het onbekende en die innerlijke reactie heeft iedereen. Ga je daar doorheen dan krijg je ervaringen die je een groter zelfbewustzijn en sterker gevoel van eigenwaarde geven. Dat lijkt me de moeite waard.

Eenzaamheid is niet nodig
Als je gevoelig bent dan kan dat gegeven je leven gaan beheersen, als je niet uitkijkt. Er is tegenwoordig veel te lezen over HSP, de hoog sensitieve persoon. Deze herkenning kan positief werken, een gevoel geven dat je niet gek bent of de enige die hiermee worstelt. Ik denk wel dat het verstandig is om je niet te gaan identificeren met het HSP-er zijn. Als je niet alleen je gevoeligheid ervaart maar als het gaat definiëren wie je bent, dan zit je op een hellend vlak. Je mind ziet overal problemen en is dol op labels. Het “nee hoor dat kan ik niet want ik ben HSP-er” ligt dan al snel op de loer. Je mind heeft zo weer een nieuwe manier gevonden om het leven niet aan te gaan, om ervaringen in jezelf en de buitenwereld te vermijden. Dit versterkt helaas alleen je angsten en gevoel van afgescheidenheid, en daarmee ook je gevoel van eenzaamheid.

Jouw unieke bijdrage
Je gevoeligheid erkennen is uiteraard prima, mits je jezelf tevens de ruimte geeft om dit ook daadwerkelijk te ervaren. Zelfs als dat niet lekker of gemakkelijk voelt. Als je aanwezig kunt zijn in de ervaring ben je automatisch aanwezig in het hier en nu. Pas dan kun je jouw unieke bijdrage leveren en een positieve kracht zijn in deze wereld.

Thuis op aarde
Je zult je dan vanzelf hier ook meer thuis gaan voelen, omdat je weet dat jij jouw eigen plek inneemt en jouw unieke bijdrage aan deze wereld levert vanuit bewustzijn en moed.
Terecht iets om trots op te zijn.

Vraag aan jou:
Wat doe jij om je hier meer thuis te voelen? Deel je inzichten en ervaringen in een reactie!

Saskia Willockx
Be Essence

Reacties

Rooz Steenks 2019-07-05 08:26:16 Mooi geschreven Saskia. Een label kan prettig zijn zodat je weet dat je niet gek bent, maar het is geen excuus om op aarde te komen en jezelf met jouw kwaliteiten te laten zien.
Saskia 2019-07-05 08:38:10 Dank je wel Rooz :-) !
Rooz Steenks 2019-07-05 09:21:07 Mooi geschreven Saskia. Een label kan prettig zijn zodat je weet dat je niet gek bent, maar het is geen excuus om op aarde te komen en jezelf met jouw kwaliteiten te laten zien.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...