Ben jij blij met je lijf?

Het zal je vast al eens zijn opgevallen dat onze menselijke verschijningsvorm redelijk divers is: man, vrouw, lang, kort, dik, dun, gezond, chronisch ziek, gehandicapt… met vele variaties in tinten huid, haar en ogen.

Blij met je lijf?
Een ziel kiest niet alleen een mannelijk of vrouwelijk lichaam, er zijn volgens de Michael Teachings ook 7 lichaamstypen waaruit gekozen kan worden, meestal in een combinatie van 2 of 3 verschillende typen. Deze lichaamstypen worden beïnvloed door de planeten waar ze naar genoemd zijn:
1.    Saturnian (saturnus)
2.    Martial (mars)
3.    Mercurial (mercurius)
4.    Solar (zon)
5.    Jovial (jupiter)
6.    Venusian (venus)
7.    Lunar (maan)
Ieder lichaamstype ziet er anders uit, heeft specifieke kenmerken, sterke en zwakke punten. Bovendien oefent ieder lichaamstype, door de invloed van de planeten, een effect uit op de emoties en psyche.

Actief of passief
Er is een indeling in actieve en passieve lichaamstypen. Omdat iedereen een mengeling heeft van 2 of 3 lichaamstypen kun je dus een mengeling hebben van alleen actieve typen (je bent dan zeer actief), alleen passieve typen (zeer passief) of actieve en passieve typen gecombineerd.
Wat betekent in deze context actief en passief? Om dat te achterhalen kun je jezelf een vraag stellen: wat zou ik doen als ik een middagje vrij had en er niets gepland staat? Je keuze vertelt iets over je lichaamstype.
De actieve lichaamstypen gaan aan de slag met een project: de tuin omspitten, de zolder opruimen, het huis aan kant. Sport is ook favoriet. Kortom: ze gaan iets doen.
De passieve lichaamstypen geven de voorkeur aan iets rustigs en ontspannends: op de bank met een kopje thee, boekje erbij, muziek luisteren of een film bekijken. Rustige yoga oefeningen of meditatie zijn ook favoriet.
Je lichaamstype bepaalt dus deels je gedrag en voorkeuren.
Hieronder geef ik een – zeer beknopte – weergave van de verschillende typen en haar eigenschappen, van meest actief naar meest passief.

Actieve typen
Saturnian: lang en recht met zware botten. Vaak een goede gezondheid. Mentaal sterk, kunnen abstract denken en redeneren. Weloverwogen denken en spreken. Constructief, geduldig, gedisciplineerd en betrouwbaar. Leiderschap en diplomatie. Kunnen intellectueel star en afstandelijk zijn.
Martial: wat korter en meer gedrongen, zwaardere spieren. Eerlijk, direct, voelt zich snel aangevallen en reageert dan fel. Sterke leider in crisis, verdedigt de zwakkere. Energiek, gepassioneerd, snel woede-uitbarstingen. Vaak sproeten en rood of rossig haar. Kunnen opvliegend, brutaal en impulsief zijn.
Mercurial: slank, beweeglijk, flexibel, lange ledematen. Stem vaak diep en resonerend. Blijven er jeugdig uitzien. Welbespraakt, vindingrijk, onrustig, ad rem, communicatief. Opgewekt en positief, vaak ook nerveus en stemmingswisselingen. Snelle stofwisseling, kunnen veel eten en worden niet dik. Moeten wel uitkijken met koolhydraten, daar worden ze onrustig en gejaagd van.

Neutraal lichaamstype
Solar: verfijnde trekken, slank figuur, soms wat kinderlijke, dromerige uitstraling. Tonen jonger dan hun leeftijd. Zijn vaak stralend, zonnig, opgewekt en creatief. Zijn levendig, hebben iets onschuldigs en kinderlijks. Kunnen naïef, grillig en gereserveerd zijn. Gevoelige spijsvertering en zwakke longen.

Passieve typen
Jovial: Kort, stevig, zwaar rond het middel (appel type), weinig lichaamshaar, mannen worden vaak (gedeeltelijk) kaal. Levensgenieters, houden van lekker eten, mensen, het leven, de schone kunsten. Hebben vaak veel vrienden. Compassievol, joviaal en tolerant. Kunnen gemakzuchtig en genotzuchtig zijn.
Venusian: vol en sensueel, warm en zacht, type knuffelbeer. Peer vorm met brede heupen. Zware brede botten, dik golvend haar. Vriendelijk, zacht, welwillend, attent en zorgzaam, niet oordelend, empathisch. Loyaal, bieden liefde en support. Dol op voeding en vaak goede koks. Neiging tot overgewicht en luiheid.
Lunar: het meest passieve lichaamstype. Rond gezicht, lichaam met ronde vormen. Zwakke spijsvertering en trage darmen. Zijn methodische denkers en gericht op details. Introvert, liever alleen dan ondergedompeld in sociale activiteiten. Genieten wel van loyale duurzame vriendschappen. Kalm, betrouwbaar, geduldig, praktisch, verlegen, koppig en wilskrachtig. Kan humeurige kluizenaar worden.

Herken je iets van jezelf?
Zie je dat lichaam, ziel en geest echt op elkaar doorwerken? Dat maakt deze materie zo interessant!

Fysieke aantrekkingskracht
Wat mooi en aantrekkelijk wordt gevonden is per cultuur en tijdsgeest verschillend en wordt ook door de media beïnvloed. Vroeger was het vrouwelijk ideaal rond en mollig, Venusian, Jovial en Lunar. Tegenwoordig zijn de vrouwelijke fotomodellen vaak een combinatie van Saturnian (lang en recht) met Solar (stralend) of Martial (wat meer gespierd).

No mistakes
Voor de volledigheid: er zijn ook zeldzame lichaamstypen die onder invloed staan van de planeten Uranus, Pluto en Neptunus. Zo zijn dwerggroei en albinisme geen foutjes of vergissingen. Ook dat heeft de ziel bewust gekozen.

Waarom dit lijf?
Je ziel heeft goede redenen om een bepaald lichaamstype te kiezen. Alle keuzes die de ziel voor je geboorte maakt zijn op elkaar afgestemd om je levensplan en -taak te vervullen. Ook al begrijp je niet precies wat dat inhoudt, je mag erop vertrouwen dat het allemaal klopt in het grotere geheel van jouw leven en missie.

Relatie met je lichaam
Ik hoop dat dit artikel je helpt je lichaam niet alleen te zien als een unieke expressiemogelijkheid maar ook als een bewust gekozen voertuig van je ziel. Je lichaam verdient je aandacht, liefde en compassie, ook als je het niet zo mooi vindt of je pijn en ongemak veroorzaakt. Vooral dan!
Wat mij helpt is regelmatig even gaan zitten en aan mijn lichaam vragen: wat heb je nu nodig? Wat kan ik doen om je gezondheid en welbevinden te bevorderen? Welke voeding, ontspanning, beweging?
Bouw een bewuste relatie op met je lichaam en het zal je subtiele signalen geven voor je gezondheid en welzijn.
Saskia Willockx
www.be-essence.nl
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...