SLALOM – jaarrond salade uit eigen (stads)tuin. Met crowdfunding!

SLALOM – jaarrond salade uit eigen (stads)tuin

Je eigen voedsel verbouwen: er is steeds meer interesse voor, maar hoe pak je het aan wanneer je in de stad woont? In het Eetbaar Park is een nieuw initiatief gestart, met als doel om alle Hagenaren en andere stedelingen een concrete handleiding te bieden – geschikt voor elke vierkante meter stadstuin én balkons!


Deelnemers van de jaaropleiding Permacultuur bij Taco Blom starten momenteel saladetuin SLALOM op, waar je uiteindelijk het hele jaar door een verse salade kunt plukken. De tuin bevat eenjarige, meerjarige en vaste planten, eetbare bloemen en fruit- en notenbomen: alles wat je kunt plukken en direct, zonder verdere verwerking, in een salade kunt eten. Hun ervaringen bundelen zij in een concrete handleiding, toepasbaar in elk formaat stadstuin of -balkon (inclusief recepten!).


Crowdfunding
Om dit project te financieren zijn we als initiatiefgroep onder meer een crowdfunding gestart. Wil je bijdragen aan een dit stadtuinbouwinitiatief? Doneer € 25 of maak een bedrag naar keuze over naar NL30ASNB0778057895 t.n.v. C.E.J. van der Weijden. Op de webpagina van de actie vindt je ook een button omte doneren.
Donateurs krijgen een uitnodiging voor een rondleiding over de saladetuin in het Zuiderpark en bij een donatie vanaf € 25 ontvang je als eerste een exemplaar van het handboekje voor een stadssaladetuin.
Wil je een uitnodiging ontvangen en/of op de hoogte gehouden worden? Vul hier je e-mailadres in of mail ons op slalomdenhaag AT gmail DOT com.
Met jouw donatie kan de saladetuin in het Zuiderpark verder ontwikkeld worden en kunnen we de productie en verspreiding van het handboekje (dat zo laagdrempelig mogelijk verkrijgbaar zal zijn) financieren.


Waarom salade?
Wie weleens ‘vers van de plant’ gegeten heeft, weet dat de smaak van zulke verse groenten en fruit niet te vergelijken is met het equivalent dat al een paar dagen in de winkel ligt. Daarnaast zit de kersverse oogst dan nog boordevol voedingsstoffen, gezond dus! Bovendien zijn er veel saladeplanten die gemakkelijk in een kleine stadstuin verbouwd kunnen worden en kun je voor elke seizoen je voorkeurssalade samenstellen.


Heuvelbedden ‘hügels’
Wie de afgelopen weken in de buurt van Eetbaar Park is geweest, heeft gezien dat de saladetuin daar letterlijk aan het ‘verrijzen’ is. We werken er met zogenaamde ‘hügels’: heuvelbedden. Door het gebruik van de hügels vergroten we het oppervlak waarop we kunnen verbouwen, maken we optimaal gebruik van zon, wind en schaduw én van het resthout op het park: dit zit in verbazingwekkende hoeveelheden verstopt in de hügels. Mogelijk zijn de hügels ook toepasbaar in de stadstuin, al zullen we ons voor het handboek vooral richten op de jaarronde saladetuin.

https://permacultuur.nu/index.php/agenda/slalom
 

Menno Swaak

Menno Swaak laat als beheerder van Eetbaar Park in het Zuiderpark én organisator van talloze cursussen en workshop elk jaar velen kennismaken met permacultuur en eetbare tuinen. Hij deelt zijn gedachten regelmatig in de nieuwsbrieven van het Permacultuurcentrum Den Haag

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...