Permacultuurcentrum den Haag

Permacultuur Nu!
Den Haag

Permacultuurcentrum den Haag organiseert cursussen, workshops, jaaropleiding en rondleidingen waarbij de focus ligt op stadslandbouw.

De Eetbare Stad. Lokaal voedsel, voedsel dat op een gezonde wijze in, om en voor de stad wordt geproduceerd kan veel bijdrage aan de leefbaarheid, de eetbaarheid en de genietbaarheid van de stad. Daar waar het biodiversiteit bevordert, zorgt voor schonere lucht, oppervlakte- en grondwater, burgers, zowel volwassen als kinderen, dichter bij de bron van hun voedsel brengt, geur, kleur en smaak in onze leefomgeving brengt, zorgt voor minder CO2 uitstoot en het klimaat in een stad verbetert, daar kunnen we spreken van een win-winsituatie.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die daarvoor gebruikt kan worden. Door de natuur na te bootsen en met haar samen te werken kunnen we voor de mens productieve ecosystemen helpen ontstaan waarin ook voor al het andere leven plaats is. Tien ontwerpprincipes, die stevig ingebed zijn in de drie ethische principes (Zorg voor de  Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk delen), vormen samen een gereedschappenkoffer, waarmee we dat kunnen gaan bewerkstelligen.
Dit jaar bestaat Permacultuurcentrum Den Haag 10 jaar en gaan we vieren dat we duizenden mensen geinspireerd hebben tot een andere, meer holistische kijk op onze voedselproductie en de positieve effecten die dat kan hebben op onze leefomgeving. We hebben dat gedaan met informatie, educatie, begeleiding en voorbeelden en blijven dat doen. Onze agenda met veel en diverse activiteiten geeft daar een indruk van.

Over Permacultuur Nu!

Al 45 jaar ben ik bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Mijn belangstelling gaat uit naar de relatie globaal met lokaal voedsel en naar die van de gezondheid van de bodem met de gezondheid van wat daarop groeit.
Natuurlijke Land- en Tuinbouw, de Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn de methoden die ik daarin ondersteun en promoot.
Met een ruim en breed aanbod aan cursussen, workshops, trainingen, lezingen en rondleidingen en met het creëren van werkende voorbeelden probeer ik dat te realiseren,
In de herfst van 2018 gaan we 10 jaar Permacultuur in Den Haag vieren.
Dit voorjaar draag ik bij aan het verder ontwikkelen van een voedselbosrand op Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast een moestuin wordt daar een deel waar al veel noten- en fruitbomen en -struiken staan voorzien van veel vaste eetbare blad-, stengel- en bloemgewassen.
Veel van de activiteiten zijn gericht op meer zelfvoorzienendheid van Den Haag waar het om voedsel gaat, meer bewustzijn bij de birgers over het belang van gezonde voeding en enthousiaste voor lokale methode van voedselverbouwen, die ook water- en luchtkwaliteit verbeteren, biodiversiteit bevorderen en een feest zijn van geuren, kleuren, vormen en smaken.


Permacultuur Nu!

Menno Swaak

Beeklaan
2562AS Den Haag

Lid van beroepsvereniging

Permacultuurcentrum den Haag

Wat doe ik nog meer?

12okt
Workshop
Opfrisdag Permacultuur
Den Haag
Op deze dag gaan we de vernieuwingen van de permacultuur bespreken en vragen beantwoorden die er gerezen zijn naar aanleiding van de jaarcursus De hoofdthema's van deze dag:  Bodem en Plantengemeenschappen
11nov
Workshop
Van Snoeien naar niet meer Snoeien
Het snoeien van fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien.
22okt
Cursus
Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen
Den Haag
De cursus bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Je leert hoe je een succesvolle bostuin ontwerpt. Met de vaardigheden uit deze training kun je voor jezelf en voor anderen een eetbare bostuin opzetten.
15okt
Workshop
Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak
Den Haag
In deze workshop behandelen we meerdere systemen, die naast elkaar kunnen bestaan en zelfs samen gebruikt kunnen worden: composthoop of vat voor tuinafval, wormencompostbak en bokashi-emmer voor keukenresten, en de bladcomposthoop voor herfstblad.
09dec
Workshop
Enten en vermeerderen van fruit- en notengewassen
Den Haag
Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat?
14okt
Cursus
Permacultuur Vervolg Opleiding
Den Haag
Bedoeld voor wie zich serieus in Permacultuur wil verdiepen en bijvoorbeeld meer professioneel en beroepsmatig met permacultuur willen gaan werken als ondernemer in eigen projecten of als begeleider, adviseur of ontwerper bij andere projecten.
23okt
Cursus
De Eetbare Watertuin
Den Haag
We behandelen het ontwerp, de aanleg, substraat voor de bodem, beplanting, gezondheidsaspecten, zuiverende werking, beheer en onderhoud.