Permacultuurcentrum den Haag

Permacultuur Nu!
Den Haag

Permacultuurcentrum den Haag organiseert cursussen, workshops, jaaropleiding en rondleidingen waarbij de focus ligt op stadslandbouw.

De Eetbare Stad. Lokaal voedsel, voedsel dat op een gezonde wijze in, om en voor de stad wordt geproduceerd kan veel bijdrage aan de leefbaarheid, de eetbaarheid en de genietbaarheid van de stad. Daar waar het biodiversiteit bevordert, zorgt voor schonere lucht, oppervlakte- en grondwater, burgers, zowel volwassen als kinderen, dichter bij de bron van hun voedsel brengt, geur, kleur en smaak in onze leefomgeving brengt, zorgt voor minder CO2 uitstoot en het klimaat in een stad verbetert, daar kunnen we spreken van een win-winsituatie.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die daarvoor gebruikt kan worden. Door de natuur na te bootsen en met haar samen te werken kunnen we voor de mens productieve ecosystemen helpen ontstaan waarin ook voor al het andere leven plaats is. Tien ontwerpprincipes, die stevig ingebed zijn in de drie ethische principes (Zorg voor de  Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk delen), vormen samen een gereedschappenkoffer, waarmee we dat kunnen gaan bewerkstelligen.
Dit jaar bestaat Permacultuurcentrum Den Haag 10 jaar en gaan we vieren dat we duizenden mensen geinspireerd hebben tot een andere, meer holistische kijk op onze voedselproductie en de positieve effecten die dat kan hebben op onze leefomgeving. We hebben dat gedaan met informatie, educatie, begeleiding en voorbeelden en blijven dat doen. Onze agenda met veel en diverse activiteiten geeft daar een indruk van.

Over Permacultuur Nu!

Al 45 jaar ben ik bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Mijn belangstelling gaat uit naar de relatie globaal met lokaal voedsel en naar die van de gezondheid van de bodem met de gezondheid van wat daarop groeit.
Natuurlijke Land- en Tuinbouw, de Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn de methoden die ik daarin ondersteun en promoot.
Met een ruim en breed aanbod aan cursussen, workshops, trainingen, lezingen en rondleidingen en met het creëren van werkende voorbeelden probeer ik dat te realiseren,
In de herfst van 2018 gaan we 10 jaar Permacultuur in Den Haag vieren.
Dit voorjaar draag ik bij aan het verder ontwikkelen van een voedselbosrand op Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast een moestuin wordt daar een deel waar al veel noten- en fruitbomen en -struiken staan voorzien van veel vaste eetbare blad-, stengel- en bloemgewassen.
Veel van de activiteiten zijn gericht op meer zelfvoorzienendheid van Den Haag waar het om voedsel gaat, meer bewustzijn bij de birgers over het belang van gezonde voeding en enthousiaste voor lokale methode van voedselverbouwen, die ook water- en luchtkwaliteit verbeteren, biodiversiteit bevorderen en een feest zijn van geuren, kleuren, vormen en smaken.


Permacultuur Nu!

Menno Swaak

Beeklaan
2562AS Den Haag

Lid van beroepsvereniging

Permacultuurcentrum den Haag

Wat doe ik nog meer?

Permacultuurcentrum Den Haag
04okt
Permacultuur Jaaropleiding 2025
Permacultuurcentrum Den Haag
Den Haag
De Permaculture Design Course is een zowel theoretische als praktische opleiding waarin je leert ontwerpen en verwezenlijken. Deze cursus is heel toegankelijk zowel voor de liefhebber als voor mensen die hun zaak willen uitbouwen in de permacultuur.
Permacultuurcentrum
13sep
Open Dag Permacultuur
Permacultuurcentrum
Den Haag
Voor wie (opnieuw) wil kennis maken met Eetbaar Park en met wat die te bieden heeft aan gerealiseerde permacultuur ontwerp-voorbeelden. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor als je belangstelling hebt om bij te dragen op onze tuinwerkdagen.
19dec
Enten van fruitgewassen, vermeerderen van kleinfruit
Den Haag
Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Workshop met Taco Blom.
Permacultuurcentrum
08nov
Van Snoeien naar niet meer Snoeien
Permacultuurcentrum
Den Haag
Het snoeien van fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien.
Permacultuurcentrum Den Haag
06okt
Permacultuur Vervolgopleiding 2025
Permacultuurcentrum Den Haag
Den Haag
Voor wie een eigen bedrijf (tuinderij, voedselbos, boerderij) wil opzetten en/of zich verder wil verdiepen in moestuin en voedselbosrand, en dus bodem, beplanting, watermanagement, ziektevrije systemen en oogstoptimalisatie.
Permacultuurcentrum Den Haag
06sep
De kringlooptuin: zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak
Permacultuurcentrum Den Haag
Den Haag
Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: compost, waarmee je een kringloop dicht bij huis creëert. In deze workshop behandelen we verschillende systemen, die naast elkaar kunnen bestaan en zelfs samen gebruikt kunnen worden
Suzanne Luppens
11okt
Snoeien en stekken van kleinfruit
Suzanne Luppens
Den Haag
Workshop met Suzanne Luppens. De nadruk ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen. Algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort.
Permacultuurcentrum Den Haag
21nov
Permacultuur Introductie met Rutger Spoelstra
Permacultuurcentrum Den Haag
Den Haag
Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: compost, waarmee je een kringloop dicht bij huis creëert. In deze workshop behandelen we verschillende systemen, die naast elkaar kunnen bestaan en zelfs samen gebruikt kunnen worden
Permacultuurcentrum Den Haag
20sep
Workshop Balkontuinieren
Permacultuurcentrum Den Haag
Den Haag
De omstandigheden op een balkon of terras zijn vaak extremer dan in een tuin, waardoor balkontuinieren een echte uitdaging kan zijn. In deze workshop krijg je tips hoe hier mee om te gaan.
Roger Spoelstra
03okt
Wildplukwandeling
Roger Spoelstra
Samen op pad om te kijken wat voor eetbare en drinkbare wilde planten er te vinden zijn bij Eetbaar Park. De wandeling is vol met verhalen over verschillende planten en we gaan onze zintuigen gebruiken, en leren hoe je ethisch en duurzaam wildplukt.
Taco Blom
17okt
De Toekost: Gezaaid Fruit!
Taco Blom
expert workshop met Taco Blom. Bijna al ons fruit wat je nu koopt, wordt vegetatief vermeerderd, d.w.z. er is geen verandering in genen. Dit is eigenlijk tegen de natuur in werken. In deze workshop leer je “selecteren” met ook moderne middelen.