Stiltewandelingen, Mindfulness, somatische meditaties

Moving the Mind
Den Haag

Niets ontspant beter dan een Stilte- of Verwonderwandeling in de natuur. Loop een keertje mee! Of kom in de studio een somatische meditatie uitproberen of Mindfulnesstraining volgen.

Moving the Mind organiseert Stiltewandelingen, Verwonderwandelingen en Proeverijen. Deze wandelingen leiden (hopelijk) tot wat meer rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. De insteek verschilt per soort wandeling. De ene vorm is meditatiever dan de andere. Daarnaast begeleid ik in de studio ook somatische meditaties en Mindfulnesstrainingen. 

Wat is een Stiltewandeling?

In deze wandelingen combineer ik klassieke Mindfulnessoefeningen (uit de MBSR) met een wandeling in stilte. We doen voorafgaand en tijdens de wandeling aandachtsoefeningen. ​Mindful of meditatief wandelen is vooral bekend geworden door de Vietnamese Zenmeester Thich Nath Hahn. Ik maak veel gebruik van zijn oefeningen en technieken en deel die graag met jou. Wist je dat wandelen goed helpt tegen een burn-out? Vooral wandelen door de natuur. Verder is wetenschappelijk aangetoond dat stilte kalmerend en ontspannend werkt en Mindfulness stressverlagend is.

Wat is een Verwonderwandeling?

Tijdens verwonderwandelingen bezoeken we een bijzondere plek, zoals bijvoorbeeld Park Clingendael of Het Hemels Gewelf. De verwondering staat voorop. We kijken met een open, frisse blik naar de natuur of cultuur om ons een. Alsof we weer kind zijn en voor het eerst ervaren. Met een 'beginnersgeest' dus. Helemaal in stilte wandelen we niet. We spreken (alleen) over de wonderlijke zaken die we zien. Wel kan het gebeuren dat we vanzelf verstillen... 

Wat zijn Somatische meditaties?

Dat zijn meditatievormen waarin lichaam(shouding) of lichaamsbeweging en de waarneming daarvan centraal staan. Via eenvoudige bewegingen of houdingen, gecombineerd met aandachtsoefeningen, leer je meer over jezelf en je vaste patronen. ​

Over Moving the Mind

Ik dans al 30+ jaar voor mijn plezier, naast mijn werk. In beweging zijn maakt mij gelukkig. Via klassiek ballet kwam ik in aanraking met moderne dans en dansexpressie. Op de middelbare school was ik actief in het schooltoneel. Via yoga kwam ik terecht bij meditatie en boeddhisme. 

Ik dacht altijd ‘niet goed genoeg’ te zijn om professioneel iets te gaan doen met beweging, dans of theater. Tot ik tijdens een zomerdansweek hoorde over de opleiding Beweging, Dans en Spel voor begeleiding en hulpverlening. Deze opleiding, die ik in voorjaar 2015 met succes afrondde, veranderde mijn leven compleet en heeft me zeer verrijkt. Ik ben veel meer in contact met mijn lijf, voel mijn emoties beter, kan beter grenzen aangeven en ben meer in het hier en nu. In 2015 richtte ik Moving the Mind op, om dat wat ik geleerd heb en de lol die dat brengt, te delen met anderen. Sindsdien organiseer ik wandelingen en geef ik workshops en les in Somatisch Bewegen.

Gedurende de week volg ik nog steeds lessen moderne dans, ballet of yoga, voor onderhoud van lichaam en geest. Ik ben gefascineerd  door bewegingsanalyse en somatisch werk (lichaamsgewaarzijn en het herkennen van bewegingspatronen) en volgde een vierjarige opleiding LBMS (Laban Bartenieff Movement System). Sinds 2022 ben ik internationaal gecertificeerd Bewegingsanalist (LBMA) en Somatisch Beweegdocent (RSME). Ik houd me aan de internationale gedragscode van ISMETA voor somatische docenten. 

Daarnaast ben ik sinds 2020 ben ik gecertificeerd Mindfulnesstrainer en meditatiebegeleider bij Boeddhistisch Centrum Haaglanden. 

 


Moving the Mind

Pauline Memelink

Mariastraat
2595GM Den Haag

Lid van beroepsvereniging

Stiltewandelingen, Mindfulness, somatische meditaties