Permacultuurcentrum den Haag | Den Haag

De Eetbare Stad. Lokaal voedsel, voedsel dat op een gezonde wijze in, om en voor de stad wordt geproduceerd kan veel bijdrage aan de leefbaarheid, de eetbaarheid en de genietbaarheid van de stad. Daar waar het biodiversiteit bevordert, zorgt voor schonere lucht, oppervlakte- en grondwater, burgers, zowel volwassen als kinderen, dichter bij de bron van hun voedsel brengt, geur, kleur en smaak in onze leefomgeving brengt, zorgt voor minder CO2 uitstoot en het klimaat in een stad verbetert, daar kunnen we spreken van een win-winsituatie.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die daarvoor gebruikt kan worden. Door de natuur na te bootsen en met haar samen te werken kunnen we voor de mens productieve ecosystemen helpen ontstaan waarin ook voor al het andere leven plaats is. Tien ontwerpprincipes, die stevig ingebed zijn in de drie ethische principes (Zorg voor de  Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk delen), vormen samen een gereedschappenkoffer, waarmee we dat kunnen gaan bewerkstelligen.
Dit jaar bestaat Permacultuurcentrum Den Haag 10 jaar en gaan we vieren dat we duizenden mensen geinspireerd hebben tot een andere, meer holistische kijk op onze voedselproductie en de positieve effecten die dat kan hebben op onze leefomgeving. We hebben dat gedaan met informatie, educatie, begeleiding en voorbeelden en blijven dat doen. Onze agenda met veel en diverse activiteiten geeft daar een indruk van.

Over Menno Swaak | Den Haag

Al 45 jaar ben ik bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Mijn belangstelling gaat uit naar de relatie globaal met lokaal voedsel en naar die van de gezondheid van de bodem met de gezondheid van wat daarop groeit.
Natuurlijke Land- en Tuinbouw, de Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn de methoden die ik daarin ondersteun en promoot.
Met een ruim en breed aanbod aan cursussen, workshops, trainingen, lezingen en rondleidingen en met het creëren van werkende voorbeelden probeer ik dat te realiseren,
In de herfst van 2018 gaan we 10 jaar Permacultuur in Den Haag vieren.
Dit voorjaar draag ik bij aan het verder ontwikkelen van een voedselbosrand op Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast een moestuin wordt daar een deel waar al veel noten- en fruitbomen en -struiken staan voorzien van veel vaste eetbare blad-, stengel- en bloemgewassen.
Veel van de activiteiten zijn gericht op meer zelfvoorzienendheid van Den Haag waar het om voedsel gaat, meer bewustzijn bij de birgers over het belang van gezonde voeding en enthousiaste voor lokale methode van voedselverbouwen, die ook water- en luchtkwaliteit verbeteren, biodiversiteit bevorderen en een feest zijn van geuren, kleuren, vormen en smaken.

Agenda Permacultuur Nu!

augustus 2018

Zelf composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak

ZA 25 aug 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Zelf composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost - daarmee verrijk je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Rondleiding Eetbaar Park

ZA 25 aug 13.30 uurNatuur, Tuin en Landschappresentatie
Rondleiding Eetbaar Park

Rondleiding door Eetbaar Park I (Zuiderpark), opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

september 2018

Introductie tot Permacultuur

DO 06 sep 20.00 uurNatuur, Tuin en Landschappresentatie
Introductie tot Permacultuur

Permacultuurcentrum Den Haag biedt in samenwerking met Permacultuur School Nederland en Eetbaar Park het komende jaar veel cursussen, workshops, jaaropleidingen en vervolg-jaaropleidingen. Deze avond is voor wie meer wil weten over dat aanbod.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Permacultuur Vervolg Jaaropleiding

ZA 15 sep 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapcursus
Permacultuur Vervolg Jaaropleiding

10 zaterdagen, als vervolg voor wie al een jaartraining gevolgd heeft. Vooral gericht op de toepassingsmogelijkheden van permacultuur en de stad. Er worden verschillende permacultuurprojecten in de regio bij betrokken.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
4-daagse Cursus Permacultuur

ZO 16 sep 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapcursus
4-daagse Cursus Permacultuur

Met deze 4-daagse cursus leer je hoe je zelf een permacultuurtuin kunt ontwerpen. Met Permacultuur heb je een krachtige gereedschapskist ter beschikking om een tuin te ontwerpen en op een duurzame manier te onderhouden. Met Ishi Crosby.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Permacultuur Basiscursus voor de Tuin

MA 17 sep 19.30 uurNatuur, Tuin en Landschapcursus
Permacultuur Basiscursus voor de Tuin

In deze cursus staan ontwerp, aanleg en onderhoud van je eigen permacultuurtuin centraal. Onder begeleiding maak je een ontwerp met de permacultuur ontwerpprincipes. Je verdiept je kennis over permacultuur en krijgt meer inzicht.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Landschap Lezen

ZA 22 sep 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Landschap Lezen

Landschap lezen is de basis voor een goed ontwerp, en deze dag leer je de basisvaardigheden.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

oktober 2018

Festival Permacultuur 10 jaar in Den Haag

VR 05 okt Natuur, Tuin en Landschapfestival
Festival Permacultuur 10 jaar in Den Haag

Save the Date! Deze herfst bestaat de permacultuur in Den Haag 10 jaar - en dat vieren we met een superleuk festival - met presentaties, workshops en kraampjes.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Natuurlijke waterzuivering voor in huis

ZA 20 okt 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Natuurlijke waterzuivering voor in huis

Bouw zelf je eigen kamerplantenfilter, naar een ontwerp van een vloeikas plantenfilter vooral voor kleinbehuisden. Het filtert zo'n 60 liter water. In plaats van riet werken we met kamerplanten en het is dus meteen ook een plantenbak in je huis.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

november 2018

Van snoeien naar niet meer snoeien

ZA 17 nov 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Van snoeien naar niet meer snoeien

Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien? Deze dag is voornamelijk praktisch, met volwassen bomen die gesnoeid zijn. Dit jaar wordt er begonnen met een andere methode zodat we na deze snoeibeurt binnen 5 jaar kunnen stoppen met snoeien.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
The Permaculture Garden

ZO 25 nov 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
The Permaculture Garden

This one day workshop gives you a brief introduction into Permaculture Design Principles and a general feeling for the possibilities that Permaculture has to offer as efficient and natural way of producing our food.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

Permacultuur Nu!
Menno Swaak

Acupunctuur Ademtherapie Administratieve dienstverlening Centra voor Bewustwording Coaching - Diverse Coaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Creativiteit Dans & Beweging Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Grafisch- en Webdesign Haptonomie & Haptotherapie Hypnotherapie Kunst Kunstzinnige therapie Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Permacultuur Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Reiki en magnetiseren Relatietherapie Shiatsu Therapie Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Voedingsadvies & Coaching Winkels Yoga Zelfrealisatie


Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Den Haag