Permacultuurcentrum den Haag | Den Haag

De Eetbare Stad. Lokaal voedsel, voedsel dat op een gezonde wijze in, om en voor de stad wordt geproduceerd kan veel bijdrage aan de leefbaarheid, de eetbaarheid en de genietbaarheid van de stad. Daar waar het biodiversiteit bevordert, zorgt voor schonere lucht, oppervlakte- en grondwater, burgers, zowel volwassen als kinderen, dichter bij de bron van hun voedsel brengt, geur, kleur en smaak in onze leefomgeving brengt, zorgt voor minder CO2 uitstoot en het klimaat in een stad verbetert, daar kunnen we spreken van een win-winsituatie.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die daarvoor gebruikt kan worden. Door de natuur na te bootsen en met haar samen te werken kunnen we voor de mens productieve ecosystemen helpen ontstaan waarin ook voor al het andere leven plaats is. Tien ontwerpprincipes, die stevig ingebed zijn in de drie ethische principes (Zorg voor de  Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk delen), vormen samen een gereedschappenkoffer, waarmee we dat kunnen gaan bewerkstelligen.
Dit jaar bestaat Permacultuurcentrum Den Haag 10 jaar en gaan we vieren dat we duizenden mensen geinspireerd hebben tot een andere, meer holistische kijk op onze voedselproductie en de positieve effecten die dat kan hebben op onze leefomgeving. We hebben dat gedaan met informatie, educatie, begeleiding en voorbeelden en blijven dat doen. Onze agenda met veel en diverse activiteiten geeft daar een indruk van.

Over Menno Swaak | Den Haag

Al 45 jaar ben ik bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Mijn belangstelling gaat uit naar de relatie globaal met lokaal voedsel en naar die van de gezondheid van de bodem met de gezondheid van wat daarop groeit.
Natuurlijke Land- en Tuinbouw, de Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn de methoden die ik daarin ondersteun en promoot.
Met een ruim en breed aanbod aan cursussen, workshops, trainingen, lezingen en rondleidingen en met het creëren van werkende voorbeelden probeer ik dat te realiseren,
In de herfst van 2018 gaan we 10 jaar Permacultuur in Den Haag vieren.
Dit voorjaar draag ik bij aan het verder ontwikkelen van een voedselbosrand op Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast een moestuin wordt daar een deel waar al veel noten- en fruitbomen en -struiken staan voorzien van veel vaste eetbare blad-, stengel- en bloemgewassen.
Veel van de activiteiten zijn gericht op meer zelfvoorzienendheid van Den Haag waar het om voedsel gaat, meer bewustzijn bij de birgers over het belang van gezonde voeding en enthousiaste voor lokale methode van voedselverbouwen, die ook water- en luchtkwaliteit verbeteren, biodiversiteit bevorderen en een feest zijn van geuren, kleuren, vormen en smaken.

Agenda Permacultuur Nu!

oktober 2018

Permacultuurfestival 10 jaar in Den Haag

VR 05 okt 12.00 uurNatuur, Tuin en Landschapfestival
Permacultuurfestival 10 jaar in Den Haag

Save the Date! Deze herfst bestaat de permacultuur in Den Haag 10 jaar - en dat vieren we met een superleuk festival - met presentaties, workshops en kraampjes.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Pemacultuur Festival 10 jaar in Den Haag

ZA 06 okt 10.00 uurPermacultuurfestival
Pemacultuur Festival 10 jaar in Den Haag

Vier het festival met ons mee! Drie dagen vol workshops, presentaties en een markt voor € 15!
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Permacultuur Festival 10 jaar in Den Haag

ZO 07 okt 10.00 uurPermacultuurfestival
Permacultuur Festival 10 jaar in Den Haag

Vier ons tienjarig bestaan met ons mee! Drie dagen workshops, presentaties en een markt, in het Eetbaar Park Zuiderpark!
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
Natuurlijke waterzuivering voor in huis

ZA 20 okt 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Natuurlijke waterzuivering voor in huis

Bouw zelf je eigen kamerplantenfilter, naar een ontwerp van een vloeikas plantenfilter vooral voor kleinbehuisden. Het filtert zo'n 60 liter water. In plaats van riet werken we met kamerplanten en het is dus meteen ook een plantenbak in je huis.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

november 2018

Van snoeien naar niet meer snoeien

ZA 17 nov 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
Van snoeien naar niet meer snoeien

Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien? Deze dag is voornamelijk praktisch, met volwassen bomen die gesnoeid zijn. Dit jaar wordt er begonnen met een andere methode zodat we na deze snoeibeurt binnen 5 jaar kunnen stoppen met snoeien.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag
The Permaculture Garden

ZO 25 nov 10.00 uurNatuur, Tuin en Landschapworkshop
The Permaculture Garden

This one day workshop gives you a brief introduction into Permaculture Design Principles and a general feeling for the possibilities that Permaculture has to offer as efficient and natural way of producing our food.
Permacultuur Nu!
Menno SwaakDen Haag

Permacultuur Nu!
Menno Swaak

Acupunctuur Ademtherapie Administratieve dienstverlening Centra voor Bewustwording Coaching - Diverse Coaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Creativiteit Dans & Beweging Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Grafisch- en Webdesign Haptonomie & Haptotherapie Hypnotherapie Kunst Kunstzinnige therapie Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Permacultuur Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Retraites Shiatsu Therapie Sjamanisme Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Voedingsadvies & Coaching Winkels Yoga Zelfrealisatie


Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Den Haag