Permacultuurcentrum den Haag | Den Haag

De Eetbare Stad. Lokaal voedsel, voedsel dat op een gezonde wijze in, om en voor de stad wordt geproduceerd kan veel bijdrage aan de leefbaarheid, de eetbaarheid en de genietbaarheid van de stad. Daar waar het biodiversiteit bevordert, zorgt voor schonere lucht, oppervlakte- en grondwater, burgers, zowel volwassen als kinderen, dichter bij de bron van hun voedsel brengt, geur, kleur en smaak in onze leefomgeving brengt, zorgt voor minder CO2 uitstoot en het klimaat in een stad verbetert, daar kunnen we spreken van een win-winsituatie.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die daarvoor gebruikt kan worden. Door de natuur na te bootsen en met haar samen te werken kunnen we voor de mens productieve ecosystemen helpen ontstaan waarin ook voor al het andere leven plaats is. Tien ontwerpprincipes, die stevig ingebed zijn in de drie ethische principes (Zorg voor de  Aarde, Zorg voor de Mens, Eerlijk delen), vormen samen een gereedschappenkoffer, waarmee we dat kunnen gaan bewerkstelligen.
Dit jaar bestaat Permacultuurcentrum Den Haag 10 jaar en gaan we vieren dat we duizenden mensen geinspireerd hebben tot een andere, meer holistische kijk op onze voedselproductie en de positieve effecten die dat kan hebben op onze leefomgeving. We hebben dat gedaan met informatie, educatie, begeleiding en voorbeelden en blijven dat doen. Onze agenda met veel en diverse activiteiten geeft daar een indruk van.

Over Menno Swaak | Den Haag

Al 45 jaar ben ik bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Mijn belangstelling gaat uit naar de relatie globaal met lokaal voedsel en naar die van de gezondheid van de bodem met de gezondheid van wat daarop groeit.
Natuurlijke Land- en Tuinbouw, de Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn de methoden die ik daarin ondersteun en promoot.
Met een ruim en breed aanbod aan cursussen, workshops, trainingen, lezingen en rondleidingen en met het creëren van werkende voorbeelden probeer ik dat te realiseren,
In de herfst van 2018 gaan we 10 jaar Permacultuur in Den Haag vieren.
Dit voorjaar draag ik bij aan het verder ontwikkelen van een voedselbosrand op Eetbaar Park in het Zuiderpark. Naast een moestuin wordt daar een deel waar al veel noten- en fruitbomen en -struiken staan voorzien van veel vaste eetbare blad-, stengel- en bloemgewassen.
Veel van de activiteiten zijn gericht op meer zelfvoorzienendheid van Den Haag waar het om voedsel gaat, meer bewustzijn bij de birgers over het belang van gezonde voeding en enthousiaste voor lokale methode van voedselverbouwen, die ook water- en luchtkwaliteit verbeteren, biodiversiteit bevorderen en een feest zijn van geuren, kleuren, vormen en smaken.

Agenda Permacultuur Nu!

Permacultuur Nu!
Menno Swaak

Acupunctuur Ademtherapie Administratieve dienstverlening Centra voor Bewustwording Coaching - Diverse Coaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Creativiteit Dans & Beweging Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Grafisch- en Webdesign Haptonomie Healing en reading Hypnotherapie Kunst Kunstzinnige therapie Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Permacultuur Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Reiki en magnetiseren Relatietherapie Shiatsu Therapie Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Voedingsadvies & Coaching Winkels Yoga Zelfrealisatie


Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Den Haag